ANBI Certificatie

ANBI status:

Stichting Paardrijden Gehandicapten "De Blijde Ruiters" heeft sinds 2011 een ANBI certificering (nummer: 0031 83 233).
De stichting is opgericht in 1973, dus zo'n 50 jaar!

Zoals op de website van de belastingdienst te lezen is (link), is een ANBI een algemeen nut beogende instelling. 
Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich nagenoeg geheel inzet voor het algemeen belang.

Voor een ANBI certificering moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden, zoals:

  • De instelling moet met nagenoeg geheel van al haar activiteiten het algemeen belang dienen.
  • De instelling heeft geen winstoogmerk met het geheel van haar activiteiten die het algemeen belang dienen.
  • De instelling en de mensen die rechtstreeks bij de instelling betrokken zijn, voldoen aan de integriteitseisen.
  • De instelling moet volledig gericht zijn op het algemeen nut. Dit moet onder andere blijken uit de statutaire doelstelling en de voorgenomen activiteiten.

Fiscaal gunstig schenken d.m.v. donaties & giften:

Het is aantrekkelijk voor donateurs (dit geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren) om schenkingen (donaties/giften) aan een organisatie met een ANBI-status te doen. Dit geldt dus óók voor Stichting Paardrijden Gehandicapten "De Blijde Ruiters".

Dit kan bepaalde belastingvoordelen opleveren. Zowel losse schenkingen als periodieke giften zijn fiscaal aftrekbaar, zonder tussenkomst van een notaris. Als u uw donatie voor minimaal vijf jaar vastlegt als periodieke schenking, dan kunt u uw gift aftrekken van de belasting. U krijgt dan een deel van het geschonken bedrag terug van de Belastingdienst. Kiest u ervoor dat belastingvoordeel óók te doneren – geheel of gedeeltelijk – dan helpt u ons nog meer, terwijl u netto hetzelfde betaalt. Een organisatie met een ANBI-status betaalt zelf geen erf- of schenkbelasting.

Met behulp van de website van anbi.nl (link) kunt u zelf uw belastingvoordeel d.m.v. de calculator berekenen.

Op de site van de belastingdienst (link) kunt u het formulier 'Periodieke gift in geld' downloaden (zie ook hier) om uw schenking (minimaal 5 jaar) met belastingvoordeel vast te leggen. Het formulier bevat een gedeelte voor u en een gedeelte voor de ontvangende instelling. Als alles is ingevuld, kunt u deze overeenkomst voor uw eigen administratie bewaren.

Wij adviseren u, indien gewenst, om dit te overleggen met uw financieel adviseur. Wenst u contact hierover met Stichting Paardrijden Gehandicapten "De Blijde Ruiters", dan kunt u via email contact opnemen met onze penningmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).